Wil je meer rust in huis ?

“WIE HEEFT DIE SOKKEN HIER NEERGEGOOID???”

Hoor je jezelf al roepen tegen je kinderen, of tegen wie er dan maar in de buurt is, omdat je voor de zoveelste keer iets tegenkomt wat daar niet hoort te liggen?

Frustatie is een grote energieslurper, het verpest de sfeer in huis en je eigen humeur. Niet fijn als je hele dagen met elkaar doorbrengt.

Dus hoe filter je de rust uit frustratie?

Oke, het eerste is natuurlijk: haal adem!

Dan kun je weer normaal nadenken. Maar er zijn meer ‘evergreen’ stappen die je helpen om van je irritatie of frustratie af te komen.

1. Accepteer je situatie
Vaak is dat op het heetst van het moment lastig. Neem daarom een time out. Neem afstand om af te koelen en je situatie te overdenken. Achterhaal waarover je gefrustreerd bent.

Zoek daarvoor een manier die bij jou past. Misschien is ‘tot-tien-tellen’ voldoende, maar het kan zijn dat je meer nodig hebt om weer tot rust te komen. Wandelen of hardlopen kunnen goed werken of muziek luisteren.

Pas nadat je je situatie accepteert ontstaat er rust en ruimte om na te denken over oplossingen of aanpassingen. Accepteren is een startpunt. Vervolgens kun je je creativiteit aansporen om tot veranderingen te komen.

2. Relativeer
Door te relativeren breng je je situatie in de juiste proporties. Het besef dat er mensen zijn die in veel ergere omstandigheden verkeren kan helpen om te relativeren. Het verlegt je focus van jezelf naar anderen.

Veel dingen waarover je gefrustreerd bent liggen buiten je macht van invloed om te veranderen. Of het zijn juist kleine dingen waarover irritatie ontstaat, terwijl die naderhand niet echt belangrijk blijken. Relativeren helpt je om je aan te passen als niet alles gaat zoals jij wilt.

3. Wees dankbaar
Wees dankbaar voor de dingen die wel goed zijn.
Benoem ze, ook simpele kleine dingen die gewoon lijken.

Wij bespreken dankpunten als gezin na het avondeten. En ik schrijf ze aan het einde van de dag op in mijn dag notities. Het helpt je om je te richten op wat goed is en beperkt de invloed van wat niet goed gaat.

Welke dingen doe jij op momenten dat je je gefrustreerd of geïrriteerd voelt?

CocosYourHome!

David Ros – Mr. Cocos