Werk jij thuis? Zo krijg je energieke winterse werkweken …

 

Thuiswerken tijdens Corona is voor een heel aantal mensen een ‘blessing in disguise’ gebleken, omdat ze productiever zijn en efficiënter kunnen werken. Dat is de goede kant.

De keerzijde is dat meer mensen fysieke en mentale problemen ervaren. Omdat hun werkplek niet arbo proof is. Of omdat mensen zich overbelast, geïsoleerd of vermoeid voelen.

De aanhoudende maatregelen en de winterperiode maken het alleen maar lastiger om niet uit te vallen of in een depressie te raken.

Veel tips hoe je prettig kunt thuiswerken heb je waarschijnlijk al voorbij zien komen of toegepast. Voor de komende winter hierbij 9 suggesties van Cocos om winterproof thuis te kunnen werken:

Tips van Cocos om thuiswerkend de winter door te komen:

1. Neem een boksbal

Sla je frustraties over 2020 tot moes en sla lekker door in 2021. Beter die frustratie eruit slaan als iets niet lekker loopt, dan op je geliefden afreageren. Of er mee rond blijven lopen, dat gaat in je lijf zitten. Even stoom afblazen geeft weer nieuwe energie.

2. Houd je hoofd koel

Om je te kunnen concenteren is een frisse geventileerde werkplek belangrijk. Je huis is misschien goed geïsoleerd en verwarmd, maar potdicht houden is funest voor de binnenlucht. Verwarm lokaal. Sla een deken om je heen of gebruik een infrarood verwarming onder je werkplek. Zet de ruimte verwarming laag. Zo raak je niet onderkoeld en kun je wel fris blijven denken.

3. Ga twee keer per dag verplicht naar buiten, ook met tegenzin!

Ik loop drie keer per week hard en heb geleerd om dat juist te doen als het hondenweer is. Niet omdat lopen of wandelen in de regen fijn is, maar omdat de voldoening bij thuiskomst groot is: ‘dat heb ik toch maar weer effe gedaan’. Daarna lekker douchen en sfeer creëren en je bent een herboren mens.

4. Creëer een behaaglijke wintersfeer

Het voordeel van thuiswerken versus werken op kantoor is dat je je werkplek zelf kunt inrichten. Foto’s van je geliefden om je heen kan je motiveren om je werk te doen. Je weet: ‘O ja, hier doe ik het allemaal voor’. Geuren die positieve  associaties oproepen kunnen ook helpen. Bijvoorbeeld met een mooie bos bloemen, een geurkaars of, in december, een mooi kerststuk met heerlijke dennengeur. Trouwens wie zegt eigenlijk dat we de kerstboom dit jaar niet gewoon al in november neer kunnen zetten? En natuurlijk: iets in de oven zetten voordat je gaat werken is ook fijn; de geur van beloning komt je tegemoet.

5. Zorg voor goed licht

Een sfeervolle omgeving is fijn, maar om in de winter goed te kunnen werken heb je functioneel licht nodig. In kantoren is de (led)verlichting meestal tussen de 4000-5000 kelvin. Voor thuis worden meestal lampen van 3000 Kelvin of lager gebruikt. Hoe lager, hoe warmer de lichtkleur. 2200 Kelvin is vooral voor sfeerverlichting. Maar om energiek te kunnen werken heb je daglicht nodig. In led termen benader je dat met verlichting vanaf 5600 Kelvin. Pas daar je werkplekverlichting op aan. Je kunt dat ook alleen rondom je werkplek doen, waarbij de ruimte sfeervol verlicht is (2200-2700 Kelvin). Naast Kelvin waarde spelen het vermogen en de cri waarde  ook een rol.

Als je op een donkere werkt en meer daglicht in huis wilt, is het een optie om een led daglichtpaneel aan de muur of plafond te hangen. Deze hoogwaardige led panelen bootsen daglicht na. En lijken op een echt raam, inclusief blauwe lucht en eventueel wolkenpatroon.

Het is fake, maar kan wel helpen. Een goedkoper alternatief is de bekende daglichtlamp.

6. Stop op tijd = stel winterwerktijd in

Een bekende thuiswerk Corona tip, maar voor veel mensen toch lastig om aan te houden. Ik ben in de winterperiode  sneller moe. Daarom stop ik eerder met werken (= achter een scherm) en ga ik dan nog naar buiten als het nog licht is. Voel je je schuldig dat je eerder stopt? Bedenk dat je beter 2 uur effectief kunt werken en dan stoppen, dan nog een extra uur er al klooiend achteraan plannen om je tijd vol te maken. We leven niet meer in ‘prikklok’ tijden. Hou wat eerder pauze en werk dan liever later op de avond nog even aan wat je af wilt afmaken.

7. Plan iets leuks, doe iets geks

De sleur van zo’n lange kale grauwe winter moet je doorbreken. Doe iets wat je normaal niet doet. Iets engs waarvan je hart sneller gaat kloppen. Dat geeft je energie. Plan een leuk gesprek met iemand die je niet kent, geef aandacht aan de ander. Bel die oude vriend op van 10 jaar geleden. Stel vragen. Een ander iets geven geeft jou ook voldoening. Zet een muziekje op na de lunch en dans de hele woonkamer rond! Heb je meteen weer energie om de middag goed te kunnen werken. Of luister naar iets nieuws, of lees iets nieuws. Deze dagen zijn heel geschikt om te reflecteren. Leren = leven.

8. Geef elkaar massage

Thuiswerken met je partner en/of kinderen? Geef stress geen kans en ontspan met een heerlijke korte massage tussen het werken door. Ook goed om RSI en andere computerklachten te voorkomen!

9. Slow down! Kies haalbare deadlines en eindig het jaar soepel en zonder stress

2020 is voor iedereen een uitdagend jaar. Ga jezelf niet allerlei deadlines voor de kerst/oudjaarsperiode opleggen. Kijk terug naar alle uitdagingen die je hebt doorstaan en wees tevreden en dankbaar met wat je hebt (gedaan). Je werd gedwongen om flexibel te zijn en bent persoonlijk gegroeid (sommigen ook lichamelijk :-)). Bepaal wat je heel graag dit jaar nog wilt bereiken of doen en schuif de rest gewoon door naar volgend jaar! Voor alles een tijd…