Dit móet je weten over opruimen…

Dit móet je weten over opruimen…

Opruimen: de één doet het graag, een ander heeft er een hekel aan. Toch is het iets waar je niet aan ontkomt! Stel je toch eens voor dat je nooit zou opruimen… je zou verzuipen in je eigen huis!

In de praktijk heeft opruimen twee betekenissen:

  1. Spullen wegdoen
  2. Spullen na gebruik terugleggen op hun vaste plek

Ja, daar moet je een routine voor ontwikkelen, maar dit is wat het je oplevert als je daadwerkelijk aan de slag gaat met het opruimen (of cocossen zoals wij het noemen ?) van je huis:

  • Je krijgt meer rust en meer energie door minder spullen.

Niet alleen scheelt het je een hoop tijd als je niet telkens spullen hoeft te verplaatsen en schoon te maken die je eigenlijk helemaal niet wil hebben, het geeft je ook echt rust. Je voelt je minder gejaagd, want rommel om je heen geeft je het gevoel dat je móet opruimen. Alsof je continu in de onbewuste ik-moet-nog-iets-doen-modus staat. En je kunt denken: ik merk daar helemaal niets van. Maar de meeste mensen (en zeker de hoog sensitieven onder ons) hebben er onbewust wel degelijk last van.

  • Je kunt meer genieten van de spullen die je écht belangrijk en mooi vindt.

Mooie spullen op de juiste plek hoef je niet op te ruimen, daar hoef je alleen maar van te genieten. Teveel spullen of dingen die je niet mooi vindt stompen je af, omdat je ze tolereert (wat onbewust ook weer energie kost). En als je te vaak dingen tolereert in je leven die je er eigenlijk niet in wil hebben, dan weet je op een gegeven moment niet meer wat je nou eigenlijk wél echt wil. Ben jij toe aan een nieuwe baan of uitdaging? Ga eerst opruimen, want dan kun je beter nadenken over wat je nou écht graag wil.

  • Je krijgt meer overzicht.

Minder spullen zijn makkelijker overzichtelijk op te bergen. Je weet precies wat waar ligt, omdat alles zijn eigen plek heeft. En dus kun je in één oogopslag vinden wat je zoekt. Je weet ook precies wát je hebt. Dus je voorkomt dat je dingen dubbel koopt. En je kunt snel schakelen als je iets NU nodig hebt.

  • Opruimen vermindert stress.

Je hebt geen ballast of afleiding meer van rondslingerende troep of het gevoel dat je het niet aankunt. Je weet dat je alle rekeningen (op tijd!) betaald hebt. En juist omdat je overzicht creëert en omdat je minder nutteloze tijd kwijt bent, hou je meer tijd over om te genieten en te ontspannen. Het komt vaak voor, dat mensen ná hun opruimproject verzuchten: ‘Er is een last van mijn schouders gevallen.’

  • Het bespaart geld.

Als alles op orde is en je alleen nog die spullen om je heen hebt waar je blij van wordt, dan koop je minder snel nieuwe spullen, want die heb je niet nodig. Daarmee is er nog een voordeel: je leert de spullen die je hebt meer te waarderen en te respecteren.

  • Het maakt dankbaar.

En dankbaarheid geeft ook rust, omdat je tevreden kunt zijn met wat er ís, in plaats van continu meer te willen hebben. Je denkt na over welke spullen belangrijk voor je zijn in je leven. Eigenlijk is opruimen het overzien van je leven; met welke spullen en bezigheden wil ik verder en wat kan er weg?

 

Wil jij ook aan de slag met het cocossen van je huis? Inmiddels zijn we gestart met de CocosYourHome Cursus: een praktische, uitgebreide cursus die je stap voor stap zal helpen om je huis écht eens goed aan te pakken, zodat je een goed georganiseerd en sfeervol thuis kunt creëren.

 

Meld je dan nu aan voor de CocosYourHome cursus. Op dit moment krijg je een geweldige pilotkorting van maar liefst 70%!

 

Ja! Ik wil meer over de Cocos Cursus weten

 

Vind je deze column leuk en wil je meer lezen?

 

Boekentip:

CocosYourHome is een praktisch boek waarin David en Carianne met veel humor en voorbeelden laten zien hoe je concrete stappen kunt zetten naar een opgeruimd en sfeervol thuis.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja! Ik wil het Boek CocosYourHome